top of page
Zoeken

Wat hebben chronische gewrichtsklachten met voeding en lifestyle te maken...? Heel veel!

Wist je dat...

  • Chronische klachten bij mensen met reumatische artritis, lage rugpijn of een hernia ontstaan door een gebrek aan juiste vetzuren en niet kunnen genezen zonder de aanwezigheid van deze juiste vetzuren. En dat velen van ons deze te weinig binnenkrijgen.

  • De klachten niet kunnen genezen bij een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen. Ook voor deze komen minder voor in onze voeding dan vroeger en vele van ons krijgen ze te weinig binnen.

  • Stoffen in voedingsmiddelen die we juist meer zijn gaan eten, zoals granen, zuivel en vlees van koeien en varkens, chronische klachten kunnen veroorzaken en verergeren.

  • Ons lichaam veel tijd nodig heeft om te herstellen na een maaltijd (zeker een zetmeelrijke maaltijd met brood, aardappelen, rijst, etc.) en dat het ontbreken van die tijd een deel van de oorzaak is voor vele gezondheidsproblemen, zo ook voor chronische gewrichtsproblemen.

  • Een slechte mondgezondheid er voor verantwoordelijk is dat bacteriën in de bloedbaan kunnen komen en voor problemen kunnen zorgen op andere plaatsen in ons lichaam. Meerdere studies hebben bijvoorbeeld een relatie aangetoond tussen periodontitis en reumatische artritis (Renvert et al, 2020).

  • Stress veel energie kost voor ons lichaam. Energie die niet gebruikt kan worden voor het herstel van de chronische klachten.


Genezing van chronische gewrichtsklachten vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Vaak blijven de klachten terugkomen als de voedings- en lifestyle elementen niet worden aangepakt


Zelf had ik een aantal jaar geleden last van pijn in mijn onderrug. Om hier van af te komen ben ik bij de chiropractor geweest om mijn rug te stabiliseren. De fysio heeft de spieren los gemaakt. Dit hielp maar de klachten verdwenen niet geheel.

Ik heb vervolgens mijn voeding en lifestyle aangepast. Ander dieet, gerichter bewegen, stressvermindering en ben enkele supplementen (o.a. magnesium) gaan slikken. In combinatie met de fysio en chiropractor zijn vervolgens de problemen geheel verdwenen.


Heb jij chronische klachten? Graag help ik je verder!


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page