top of page
Zoeken

12 Gezondheidsindicatoren om niet te negeren1. Vermoeidheid

Vermoeidheid is waarschijnlijk de belangrijkste indicator van het lichaam dat er iets mis is. Het is een manier van het lichaam om te vragen om aanpassingen.

Wij helpen jouw graag de mate en de oorzaak van jouw vermoeidheid te bepalen en je weer te laten bruisen van energie.


2. Lichaamssamenstelling

De procentuele hoeveelheid vet en met name het viscerale vet heeft een directe relatie met onze gezondheid. Diabetes, hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en vele andere gezondheidsproblemen zijn gerelateerd aan teveel (visceraal) vet.

Ook spiermassa, botmassa en hoeveelheid lichaamsvocht zijn belangrijke gezondheidsindicatoren en goed om over tijd te volgen.


3. Bloedglucose

Aan de hand van de glucosewaarde kan bepaald worden in hoeverre het lichaam in staat is de bloedsuikerspiegel te reguleren. Vaak en veel koolhydraten eten verstoren dit proces waardoor het bloed te veel of te weinig glucose kan bevatten. Dit is schadelijk voor het lichaam. Met voedings- en levensstijlaanpassingen kan de glucoseregulatie worden hersteld.


4. Bloeddruk

Een hoge bloeddruk heeft een directe relatie met onze gezondheid. Zo kan het een indicatie zijn van chronische stress maar ook van bijvoorbeeld aderverkalking. Een gezonder leven zorgt bijna altijd voor een lagere bloeddruk.


5. Hartritmevariabiliteit (HRV)

HRV is de variërende interval tussen hartslagen. Het zegt iets over het vermogen om effectief aan te passen aan stress en veranderende omgevingsfactoren. Een hoge HRV duidt op een emotioneel en fysiek sterk hart. Met levensstijlprikkels kan je je lichaam robuuster en weerbaarder maken en dus je HRV verhogen.


6. VO2Max

VO2Max is de maximale hoeveelheid zuurstof die in een minuut wordt opgenomen. Het is een belangrijke graadmeter voor de lichamelijke conditie. Een hoge VO2Max is levensverlengend. Met gerichte sport- en ademhalingsoefeningen is de VO2Max te verhogen.7. Afwijkingen in de urine

Met een urinestrip kan een snelle en betrouwbare analyse worden uitgevoerd op pathogene afwijkingen. De strips geven onder andere aan welke afbraakproducten zich in de urine bevinden. Ook wordt de zuurgraad, de pH, van de urine bepaald. Deze zegt met name iets over de voeding die kort daarvoor is genuttigd. Was deze verzurend of juist niet. Metingen op verschillende dagen geven een indicatie over de zuurgraad in je lichaam en je voedingspatroon.


8. Maag-/darm problemen

In het spijsverteringskanaal vindt de vertering en opname plaats van het voedsel dat we binnenkrijgen. Maag-/darmklachten zijn vaak het gevolg van een voedingspatroon dat niet past bij het lichaam en zijn meestal op te lossen.


9. Huidproblemen

Aandoeningen zoals eczeem, acne, ouderdomsvlekken en huidaanhangsels (skin tags) zijn symptomen van onderliggende problemen in bijvoorbeeld het maag/darmkanaal. Het aanpakken van alleen de symptomen is weinig effectief. Ook het onderliggende probleem moet opgelost worden. Vaak kan dit met voeding en levensstijlaanpassingen.


10. Tandvleesontsteking

Gezond tandvlees bloedt nooit. Speeksel heeft veel invloed op de gezondheid en de speekselsamenstelling wordt weer beïnvloed door chronische stress en problemen elders in het lichaam. De achterliggende problemen moeten aangepakt worden.


11. Knijpkracht van de hand

De knijpkracht van de hand is een goede indicator voor de perifere spierfunctie en is gerelateerd aan de totale spierhoeveelheid in het lichaam. Vanaf ons 50ste levensjaar neemt de knijpkracht gemiddeld 3% per jaar af. De totale spierhoeveelheid heeft effect op onze levensverwachting. Met voeding en levensstijl kunnen we deze verhogen.


12. Lifestyle gerelateerde klachten

Klachten zoals obesitas, jicht, reuma, en vele anderen zijn vaak symptomen van dieperliggende problemen. Met lifestyle- en voedingsaanpassingen zijn deze te verminderen of zelfs helemaal te genezen.28 weergaven0 opmerkingen
bottom of page